The project developed a prominent plot on a peninsula surrounded by the waters of the Motława and the Dead Vistula, in a historically important region of Gdansk. Here we confronted the new needs of the city’s inhabitants with the industrial gene of the area. We proposed contemporary residential architecture, drawing a high standard multifamily building with additional service space.

We shaped the body of the building like a stack of harbour containers, whose massive silhouettes define the characteristic landscapes of modern harbour quays. We translated the modular, repetitive dimensions into the language of architecture. In the “stack of containers” we have easily cut out loggias and terraces, partly sheltered from the harsh coastal winds, and formed an intimate courtyard and larger communal areas.

The repetitive terrace modules that make up the façade provided the opportunity to use prefabricated elements, allowing for greater quality control and speeding up the project.

Unfortunately, the project will not be implemented. But it reminds us that taking part in competitions means learning every time, including learning to lose, because success is the measure of failure. That is why it is worthwhile to measure ourselves against others.

Have a look at project’s page.

  • location: Gdańsk
  • investor: Capital Park Group
  • architects: Przemo Łukasik, Łukasz Zagała
  • associate architects: Karolina Stejskał, Michał Sapko, Michał Sokołowski, Aleksandra Mazur, Mateusz Małecki, Tymoteusz Sapa
  • total area:  24 610 sqm
  • design: 2021
  • authors: Przemo Łukasik, Lukasz Zagała
  • cooperation: Aleksandra Sosnowska, Marcel Badetko, Konrad Basan, Michał Sokołowski
  • design: 2013

The temporary exhibition pavilion is a functional object – framework for changing events associated with the Museum of Modern Art and the National Audiovisual Institute, as well as a symbolic object – a symbol, a sign recognizable in the changing context of different locations. Characteristic arches from the Museum of Modern Art by Christian Kerez’a are deliberately used in creating the form of the pavilion. The intention is for the pavilion to become a kind of announcement of new Museum, and then a satellite of operating facility. The Pavilion is an open space – to ensure full freedom of movement to the audience, vertical divisions weren’t used, the border of interior and exterior of the object isn’t defined. The pavilion takes the symbolic form of the gate, the transition of urban space into the space of art.Large “margin” for artists and curators is left to ensure flexibility in arranging of space pavilion. The measure of success of the planned artistic events is the “content” and the object itself is merely a flexible frame of these events and a formal symbol – a sign in the landscape.