Tuna
Restauracja rybna na Powiślu
- lokalizacja: Warszawa, ul. Elektryczna 2
- architekci: Przemo Łukasik, Łukasz Zagała
- współpraca autorska: Izabela Moskal, Natalia Sołjan, Maja Gacka, Dorota Pala
- system informacji wizualnej: David Racchi
- inwestor: Martin Gimenez Castro, David Racchi
- powierzchnia użytkowa: 172,6 m²
- projekt: 2021/2022
- realizacja: 2022
- fotografie: Tomasz Zakrzewski
Restauracja Tuna w Warszawie to wyjątkowy projekt kulinarno-designerski stworzony przez szefa kuchni Martina Gimenez Castro oraz australijskiego designera Davida Racchi. Zlokalizowana na ul. Elektrycznej 2 w Warszawie, restauracja prezentuje menu oparte na owocach morza, które celebruje zasady zero waste oraz odpowiedzialne rybołówstwo. Specjalnością restauracji jest kreatywne podejście do serwowania ryb i owoców morza, eksponujące nie tylko ich walory smakowe, ale także różnorodność składników, które są pozyskiwane z zaufanych, zrównoważonych źródeł.
Wnętrze restauracji harmonizuje z morską tematyką – jest zaprojektowane tak, aby oddać atmosferę głębin oceanów. Wystrój inspirowany jest naturalnymi odcieniami wody, które połączono z minimalistycznymi elementami wnętrzarskimi. Najbardziej charakterystycznym elementem wnętrza jest wykończenie ścian 25 000 pokrywek od puszek konserwowych. Dzięki temu prostemu zabiegowi przestrzeń nabiera eleganckiego i wyjątkowego charakteru. Za koncepcję projektową odpowiadają wspólnie Medusa Group i David Racchi. Nasza współpraca wyraża zamiłowanie do wysokiej jakości doznań kulinarnych i nowoczesnego designu, co nadaje restauracji unikalny charakter i atmosferę, która wprowadza gości w podwodny świat kulinarnych podróży.