newsy

Hala i biura przy ul. Koszyki

Hala Koszyki wraz z zespołem trzech budynków biurowych to dwa funkcjonalne komponenty projektu biura JEMS Architekci z Warszawy. Naszym zadaniem było zaprojektowanie wnętrz we wszystkich tych obiektach oraz aranżacja przestrzeni półpublicznych pomiędzy nimi.

hala-koszyki_medusagroup__mg_3718

Sercem założenia jest hala. Zależało nam aby wzmocnić nieco jej charakter – nie tyle na zasadzie kontrastów, co przełamywania narzucających się schematów. Kontekst hali targowej – określony poprzez XX-wieczną architekturę – staraliśmy się zatem przedstawić w nieco inny, współczesny sposób. Naszym zadaniem było określenie ram dla działalności przyszłych najemców hali. W miejscach gdzie brakowało autentycznie zachowanych elementów, takich jak np. płytki podłogowe staraliśmy się uzupełnić je o powściągliwe materiały – w tym przypadku beton. Przemysłowe posadzki wraz z prefabrykowanymi elementami posłużyły jako tło dla ram straganów wykonanych z barwionej na czarno, stali walcowanej.

Z takim samym zamysłem podeszliśmy do projektu budynków biurowych. Z uwagi na to, że ich architektura jest lapidarna w wymowie, sprzyjało to zastosowaniu szeregu mocnych zabiegów stylizacyjnych. Przestrzenie wspólne w budynkach biurowych (hole wejściowe i windowe, korytarze na poszczególnych kondygnacjach) zaprojektowaliśmy zgodnie z inspirującym nas motywem koszy. W holach blacha cięto-ciągniona w kolorze miedziano-złotym przypominać ma wiklinowo wyplatany kosz, ale w pełni nowoczesnej formie. Surowość ścian zestawiliśmy z eleganckimi materiałami. W jednym z holi zaprojektowaliśmy bowiem posadzkę z aluminium, która z czasem ma zmieniać się nabierając śladów i zarysowań, w drugim sięgnęliśmy po marmur.

Ciągi komunikacyjne to miejsca, których identyfikacja wizualna kształtowana jest w stylistyce street art. Z kolei dobrze widoczne od ulicy Koszykowej, reprezentacyjne halle dwóch budynków biurowych okalających halę, w zamyśle mają stać się miejscem ekspozycji sztuki, której mecenasem będzie Griffin ArtSpace. W części wspólnej klatek schodowych budynków biurowych zaproponowaliśmy interwencje artystyczne grupy Kolektyf z Wrocławia. Zważywszy na interdyscyplinarny charakter naszego studia zaprosiliśmy również do współpracy Oskara Zientę. Jego instalacje pojawią się w przestrzeniach półpublicznych placów łączących halę z budynkami biurowymi.

Zapraszamy na stronę projektu.